Новини LB Logistics
Дигіталізація у логістиці: технології, які змінюють ринок
news-item1

Інтернет речей

Інтернет-речей (IoT) дозволяє об'єднати в єдину мережу фізичні пристрої, зробивши їх "розумними", тобто - зв'язати цифровий і матеріальний світи. Компанія Cisco прогнозує, що до 2020 року 50 млрд пристроїв у всьому світі будуть підключені до інтернету.

Для логістичного бізнесу це відкриває нові можливості. Технологія може застосовуватися на всіх етапах логістичного ланцюжка - від управління автопарком і складом до відстеження місцезнаходження вантажу. Вона дозволяє підвищити безпеку, прозорість і ефективність бізнесу.

Аналітика і BigData

BigData-сервіси стають центром логістичного бізнесу - вони допомагають знизити витрати, підвищити рівень сервісу для клієнтів, і робити прогнози - наприклад, визначити проблемні точки в ланцюжку поставок. Так, як от оптимізація маршрутів у режимі реального часу, дозволяє економити паливо та зменшити викиди СО2 у атмосферу.

Нові види доставки - автономні машини, дрони

Технологія інтернет-речей відповідає за збір великих обсягів даних, аналітична система трансформує ці дані у маршрути і напрямки руху. Все це дає поштовх для розвитку технології автономних транспортних засобів.

Безпілотні автомобілі покликані підвищити безпеку на дорогах і знизити кількість ДТП (хоча над цим доведеться ще працювати) - для логістів це означає збереження вантажу, транспортних засобів, а значить - зниження витрат. Також використання безпілотних автомобілів і дронів здатне скоротити час доставки і здійснювати її цілодобово.

Роботизація

Для логістики це один з найбільш суперечливих трендів. За даними опитування, проведеного компанією St. Onge Company у 2016 році, тільки 5% складів світу були автоматизовані, а 15% - механізовані. Справа у тому, що на впровадження роботизації потрібні великі фінансові ресурси. Тому її проникнення у логістиці все ще невелике, але успішні приклади вже є.

3D-принт

Уже в найближчому майбутньому 3D-друк змінить ланцюжок поставок, особливо - товарів з високою доданою вартістю і які вимагають швидкої реалізації. 3D-принтери значно спрощують виробництво багатьох товарів, деякі з них буде простіше виготовити на місці, ніж організовувати доставку. Це рішення позбавить компанії від необхідності зберігати і транспортувати великі обсяги вантажів. Крім того, логістичні компанії зможуть отримувати додатковий прибуток за рахунок "друку" необхідних товарів вже на місці.

Блокчейн для управління ланцюгами поставок

Блокчейн може вирішити багато проблем безпеки інтернету-речей і підвищити цінність ланцюжків поставок. Використовуючи ці технології у парі, можна створити безпечний ланцюжок поставок, а доставку для клієнта зробити прозорою і такою, що відслідковується.

 


Підписуйтесь та слідкуйте за нами у FacebookInstagram та Telegram 

LB LOGISTICS20-06-2019